Menu Close

Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

dentalna_zagreb

Predstavnici Medicinskog fakulteta i Studija za dentalnu medicinu Sveučilišta u Mostaru proteklog tjedna bili su gosti na iznimno vrijednom jubileju koji je slavio Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Kao pozvani gosti sudjelovali su na obilježavanju 100 godina obrazovanja u stomatologiji u Republici Hrvatskoj i 60 godina samostalnosti Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Edukacija na polju stomatologije u Hrvatskoj započela je 1922. godine osnivanjem Katedre za stomatologiju na tadašnjem Liječničkom fakultetu. Nastavak razvitka nastavnih procesa kasnije je doveo do osamostaljenja današnjeg Stomatološkog fakulteta u Zagrebu.

Dekanica zagrebačke Stomatologije Zrinka Tarle ovom je prilikom podsjetila na brojne znanstveno-istraživačke i nastavne uspjehe koje je ovaj fakultet postizao tijekom godina.

Ukupno 1508 indeksiranih znanstvenih i stručnih radova u časopisima, 14 046 citata. Petero djelatnika fakulteta, među kojima i dekanica Tarle, primili su Državne nagrade za znanost. Četvero akademika, poteklih sa Stomatologije, primili su Državne nagrade za životno djelo. Tu je Državna nagrada znanstvenom novaku i Državna nagrada za popularizaciju znanosti. Od 1962. do danas na Stomatološkom fakultetu diplomiralo je 6662 studenata. Brojni od njih postigli su zavidne karijere u zemlji i inozemstvu.

Uzvanike na proslavi u zagrebačkom Westinu pozdravio je i dekan Stomatološkog fakulteta u Zürichu Thomas Attin, dekan Dentalne medicine i prodekan Medicinskog fakulteta u Münchenu Reinhard Hickel, akademik Zvonko Kusić u ime dekana Medicinskog fakulteta i akademik Davor Miličić, potpredsjednik HAZU-a. Obojica akademika složili su se da je Stomatološki fakultet kompleksan, ali i vrhunski organiziran fakultet, što se pretače u visoku razinu znanja i kompetencije koje ta sveučilišna sastavnica daje svojim studentima. Novi zagrebački rektor Stjepan Lakušić pohvalio je znanstveno-istraživačke rezultate Stomatološkog fakulteta tijekom svih ovih godina.  Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić dekanici Tarle je uručio Povelju Hrvatskog liječničkog zbora.

Stoljeće obrazovanja u stomatologiji u Republici Hrvatskoj obilježeno je i prigodnom poštanskom markom koju je za ovu prigodu izdala Hrvatska pošta. Marku je dizajnirala zagrebačka dizajnerica Alenka Lalić, a na njoj je prikazan motiv stomatološkog zrcala i odraz zgrade fakulteta…