O Puls-u

PULS je list studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, casopisa s tradicijom duljom od deset godina, koji se kroz taj period svojom kvalitetom i zanimljivoscu nametnuo kao rado citano stivo brojnih studenata, lijecnika, ali i mnogih drugih citatelja u Mostaru, Zagrebu, Splitu, Sarajevu, Rijeci i Osijeku, kamo sve nas List dopire.

Osnovan je 2004. godine na inicijativu prvog glavnog urednika Dalibora Arapovića, tadašnjeg studenta treće godine i skupine studenata koji su činili i prvo Uredništvo. Spomenuto uredništvo činili su: Ivica Zovko (zamjenik glavnog urednika), Silivija Benedetti, Ana Dugandžić, Tanja Janjić, Milan Jurić, Josip Lesko, Renato Pejić, Borko Rajič, Jelena Todorović. Nije bilo ni najmanje lako krenuti u jedan takav pothvat, trebalo je okupiti uredništvo, ljude koji će unatoč brojnim obavezama i zahtjevnom studiju medicine pronaći vremena i provesti ideju u djelo. Pripremiti i tiskati prvi broj, osmisliti ime, pronaći potrebna sredstva, ne znajući kako će sve to biti prihvaćeno… Mnogo je napora, vremena i truda uloženo u naš skromni časopis. To su mogli samo najhrabriji! I uspjelo je – upečatljivi prvi broj ugledao je zasluženo svjetlo dana, 500 primjeraka brzo je našlo svoje čitatelje.

No, nije se stalo na tome. Broj za brojem, svaki je bivao sve bolji i kvalitetniji. 2007. godine za glavnu urednicu izabrana je Tanja Janjić. Na čelu uredništva, svojim radom i zalaganjem još više je unaprijedila PULS te pridonijela njegovom daljnjem razvoju i kvaliteti.

Uspostavljena je i suradnja s časopisima medicinskih fakulteta u Republici Hrvatskoj s kojih dolazi većina naših nastavnika – zagrebačkim Medicinarom, riječkim Speculumom, osječkim GMO-om te ostalim listovima u regiji.

Zamišljeno je da PULS izlazi dva puta u akademskoj godini, odnosno, jednom u semestru, što se unatoč nezavidnoj financijskoj situaciji uvijek nastoji ostvariti.

I nakon Tanje Janjić, sva imenovana uredništva  su, jedna za drugima, održavala započetu tradiciju izlaženja lista, unaprjeđivala naš studentski časopis i kontinuirano težila ka savršenstvu. U svakom broju bi se pridružilo i dosta vanjskih suradnika, stvarajući s nama povijest PULS-a.

List PULS  namijenjen je prije svega studentima Medicinskog fakulteta u Mostaru, ali i studentima srodnih fakulteta, liječnicima SKB Mostar, osoblju fakulteta, kao i svim drugim zainteresiranim za medicinsku, popularnu i studentsku tematiku. Cilj lista je informiranje i uključivanje studenata u razgovor o temama vezanim uz doseg suvremene svjetske znanosti i promoviranje akademskih vrijednosti, ali kako je PULS prije svega studentski list, raspravlja se i o svakodnevnoj studentskoj situaciji, problemima s kojima se studenti susreću, mogućnostima koje im se nude i slično. Kroz naš list pružamo mogućnost boljeg informiranja studenata i uvida u ranije navedenu tematiku, kao i aktivno sudjelovanje studenata u kreativnim i akademskim zadatcima te priliku da student kroz PULS kao glasilo studenata izrazi svoje mišljenje i iznese svoj pogled na određenu temu, a sve s ciljem poboljšanja studentskog standarda.

PULS potiče kreativnost, kritizira sve negativno, a hvali ono pozitivno, čime je postao omiljen među studentima, ali i svim djelatnicima Medicinskog fakulteta, Kliničke bolnice Mostar te pripadnicima akademske medicine.

Doprinos PULS-a studentskom standardu je neupitan, kao i doprinos Medicinskom fakultetu, ali i Sveučilištu u Mostaru, cjelokupnoj medicinskoj zajednici, zdravstvu Mostara i područjima koja mu gravitiraju.

Iz godine u godinu potrebno je puno odricanja, rada i borbe s raznovrsnim izazovima kako bi novi broj PULS-a ugledao svjetlo dana i dosegnuo već davno postavljenu visoku letvicu naših prethodnika. Velika je odgovornost, truditi se zadržati kvalitetu i osobitost PULS-a, koji je već od samog osnivanja, postao jedan od najprepoznatljivijih brendova, ne samo Medicinskog fakulteta, već cijelog Sveučilišta u Mostaru, pokazujući na najbolji način strast, predanost i upornost naših studenata. Bilo kako bilo, PULS je odavno prepoznan kao jedan značajan projekt kojemu se vrijedi posvetiti i koji pruža neizmjerno zadovoljstvo izlaskom svakog novog broja.

2004. –  2007.

Glavni urednik: Dalibor Arapović

Zamjenik glavnog urednika: Ivica Zovko

Uredništvo: Silivija Benedetti, Ana Dugandžić, Tanja Janjić, Milan Jurić, Josip Lesko, Renato Pejić, Borko Rajič, Jelena Todorović.

2007. –  2008.

Glavna urednica: Tanja Janjić

Uredništvo: Milan Jurić, Ivan landeka, Josip Lesko, Ante Mandić, Darko Šimić, Jelena Todorović, Ivica Zovko

2008. –  2010.

Glavni urednik: Ante Mandić

Zamjenik glavnog urednika: Darko Šimić

Uredništvo: Vedrana Bukvić, Iva Buljan, Tonći Gruica, Ivan Landeka, Ivan Merdžo, Mateo Perić

2010. –  2012.

Glavni urednik: Ivan Merdžo

Zamjenica glavnog urednika: Iva Buljan
Uredništvo: Vedrana Bukvić, Andrea Čarapina, Ana-Marija Ćavar, Sijana Demirović, Anita Kožul, Marko Marinović, Ružica Ramljak

2012. –  2015.

Glavni urednik: Marko Marinović
Zamjenica glavnog urednika: Ana-Marija Ćavar

Uredništvo: Andrea Čarapina, Sijana Demirović, Anita Kožul, Ružica Ramljak, Mirza Rizikalo

2015. –  2016.

Glavna urednica: Sijana Demirović
Zamjenica glavne urednice: Ivana Grgić
Uredništvo: Eva Jelavić, Josip Kvesić, Ivona Mihaljević, Mateo Ramljak, Ružica Ramljak, Anamaria Sivrić, Jelena Torbica

2017.

Glavni urednik: Josip Kvesić
Zamjenik glavnog urednika: Mateo Ramljak
Uredništvo: Eva Jelavić, Anamaria Sivrić, Jelena Torbica

2019. – 2021.

Glavna urednica: Lorena Vladić
Zamjenica glavne urednice: Tea Pandža
Uredništvo: Marin Čović, Josip Volarić, Ivana Kvesić, Dora Delić, Monika Galić, Klara Vila, Dalibor Raspudić, Marijeta Raič, Antea Milošević, Lidija Knezović, Lucija Pehar, Ana Raič, Lorena Markić

2019. – 2021.

Glavna urednica: Ivana Sušac ;        ivana.susac@mef.sum.ba

Zamjenica glavne urednice: Ivana Kosorčić ;     ivana.kosorcic@mef.sum.ba 

Uredništvo: Katarina Biško, Marcela Bojčetić, Valentina Bubalo, Ivana Ćavar, Stela Ćuže, Anđela Elez, Lucija Golemac, Marijana Goluža, Gordana Groznica, Sunčica Humačkić, Domagoj Kozomara, Pero Krešo, Nikola Krtalić, Ivan Ljubić, Lorena Markić, Elizabeta Dolores Milićević, Deni Obrdalj, Almedina Omanović, Ana-Zorica Pavičić, Lucija Pehar, Dalibor Raspudić, Anita Šušnja, Pamela Tadić, Ana Vladić, Katarina Vukoja

2021-

Glavna urednica: Ivana Sušac ;        ivana.susac@mef.sum.ba

Zamjenica glavne urednice: Ivana Kosorčić ;     ivana.kosorcic@mef.sum.ba 

Uredništvo: Leonarda Anđelić, Senad Bajat, Katarina Biško, Marcela Bojčetić, Danijela Ćorluka, Stela Ćuže, Lucija Golemac, Marijana Goluža, Gordana Groznica, Sunčica Humačkić, Slavica Katić, Pero Krešo, Nikola Krtalić, Marijana Lasić, Iva Lovrić, Ivan Ljubić, Brigita Marić, Lorena Markić, Elizabeta Dolores Milićević, Deni Obrdalj, Almedina Omanović, Ana-Zorica Pavičić, Lorena
Perić, Dalibor Raspudić, Lorena Raspudić, Jelena Šimić, Josipa Šuškov, Kristina Tikvić, Ana Vladić, Jure Zovko