O Puls-u

urednistvo

PULS je list studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, casopisa s tradicijom duljom od deset godina, koji se kroz taj period svojom kvalitetom i zanimljivoscu nametnuo kao rado citano stivo brojnih studenata, lijecnika, ali i mnogih drugih citatelja u Mostaru, Zagrebu, Splitu, Sarajevu, Rijeci i Osijeku, kamo sve nas List dopire.

Osnovan je 2004. godine na inicijativu prvog glavnog urednika Dalibora Arapovića, tadašnjeg studenta treće godine i skupine studenata koji su činili i prvo Uredništvo. Spomenuto uredništvo činili su: Ivica Zovko (zamjenik glavnog urednika), Silivija Benedetti, Ana Dugandžić, Tanja Janjić, Milan Jurić, Josip Lesko, Renato Pejić, Borko Rajič, Jelena Todorović. Nije bilo ni najmanje lako krenuti u jedan takav pothvat, trebalo je okupiti uredništvo, ljude koji će unatoč brojnim obavezama i zahtjevnom studiju medicine pronaći vremena i provesti ideju u djelo. Pripremiti i tiskati prvi broj, osmisliti ime, pronaći potrebna sredstva, ne znajući kako će sve to biti prihvaćeno… Mnogo je napora, vremena i truda uloženo u naš skromni časopis. To su mogli samo najhrabriji! I uspjelo je – upečatljivi prvi broj ugledao je zasluženo svjetlo dana, 500 primjeraka brzo je našlo svoje čitatelje.

No, nije se stalo na tome. Broj za brojem, svaki je bivao sve bolji i kvalitetniji. 2007. godine za glavnu urednicu izabrana je Tanja Janjić. Na čelu uredništva, svojim radom i zalaganjem još više je unaprijedila PULS te pridonijela njegovom daljnjem razvoju i kvaliteti.

Uspostavljena je i suradnja s časopisima medicinskih fakulteta u Republici Hrvatskoj s kojih dolazi većina naših nastavnika – zagrebačkim Medicinarom, riječkim Speculumom, osječkim GMO-om te ostalim listovima u regiji.

Zamišljeno je da PULS izlazi dva puta u akademskoj godini, odnosno, jednom u semestru, što se unatoč nezavidnoj financijskoj situaciji uvijek nastoji ostvariti.

I nakon Tanje Janjić, sva imenovana uredništva  su, jedna za drugima, održavala započetu tradiciju izlaženja lista, unaprjeđivala naš studentski časopis i kontinuirano težila ka savršenstvu. U svakom broju bi se pridružilo i dosta vanjskih suradnika, stvarajući s nama povijest PULS-a.

List PULS  namijenjen je prije svega studentima Medicinskog fakulteta u Mostaru, ali i studentima srodnih fakulteta, liječnicima SKB Mostar, osoblju fakulteta, kao i svim drugim zainteresiranim za medicinsku, popularnu i studentsku tematiku. Cilj lista je informiranje i uključivanje studenata u razgovor o temama vezanim uz doseg suvremene svjetske znanosti i promoviranje akademskih vrijednosti, ali kako je PULS prije svega studentski list, raspravlja se i o svakodnevnoj studentskoj situaciji, problemima s kojima se studenti susreću, mogućnostima koje im se nude i slično. Kroz naš list pružamo mogućnost boljeg informiranja studenata i uvida u ranije navedenu tematiku, kao i aktivno sudjelovanje studenata u kreativnim i akademskim zadatcima te priliku da student kroz PULS kao glasilo studenata izrazi svoje mišljenje i iznese svoj pogled na određenu temu, a sve s ciljem poboljšanja studentskog standarda.

PULS potiče kreativnost, kritizira sve negativno, a hvali ono pozitivno, čime je postao omiljen među studentima, ali i svim djelatnicima Medicinskog fakulteta, Kliničke bolnice Mostar te pripadnicima akademske medicine.

Doprinos PULS-a studentskom standardu je neupitan, kao i doprinos Medicinskom fakultetu, ali i Sveučilištu u Mostaru, cjelokupnoj medicinskoj zajednici, zdravstvu Mostara i područjima koja mu gravitiraju.

Iz godine u godinu potrebno je puno odricanja, rada i borbe s raznovrsnim izazovima kako bi novi broj PULS-a ugledao svjetlo dana i dosegnuo već davno postavljenu visoku letvicu naših prethodnika. Velika je odgovornost, truditi se zadržati kvalitetu i osobitost PULS-a, koji je već od samog osnivanja, postao jedan od najprepoznatljivijih brendova, ne samo Medicinskog fakulteta, već cijelog Sveučilišta u Mostaru, pokazujući na najbolji način strast, predanost i upornost naših studenata. Bilo kako bilo, PULS je odavno prepoznan kao jedan značajan projekt kojemu se vrijedi posvetiti i koji pruža neizmjerno zadovoljstvo izlaskom svakog novog broja.

2004. –  2007.

Glavni urednik: Dalibor Arapović

Zamjenik glavnog urednika: Ivica Zovko

Uredništvo: Silivija Benedetti, Ana Dugandžić, Tanja Janjić, Milan Jurić, Josip Lesko, Renato Pejić, Borko Rajič, Jelena Todorović.

2007. –  2008.

Glavna urednica: Tanja Janjić

Uredništvo: Milan Jurić, Ivan landeka, Josip Lesko, Ante Mandić, Darko Šimić, Jelena Todorović, Ivica Zovko

2008. –  2010.

Glavni urednik: Ante Mandić

Zamjenik glavnog urednika: Darko Šimić

Uredništvo: Vedrana Bukvić, Iva Buljan, Tonći Gruica, Ivan Landeka, Ivan Merdžo, Mateo Perić

2010. –  2012.

Glavni urednik: Ivan Merdžo

Zamjenica glavnog urednika: Iva Buljan
Uredništvo: Vedrana Bukvić, Andrea Čarapina, Ana-Marija Ćavar, Sijana Demirović, Anita Kožul, Marko Marinović, Ružica Ramljak

2012. –  2015.

Glavni urednik: Marko Marinović
Zamjenica glavnog urednika: Ana-Marija Ćavar

Uredništvo: Andrea Čarapina, Sijana Demirović, Anita Kožul, Ružica Ramljak, Mirza Rizikalo

2015. –  2016.

Glavna urednica: Sijana Demirović
Zamjenica glavne urednice: Ivana Grgić
Uredništvo: Eva Jelavić, Josip Kvesić, Ivona Mihaljević, Mateo Ramljak, Ružica Ramljak, Anamaria Sivrić, Jelena Torbica

2017.

Glavni urednik: Josip Kvesić
Zamjenik glavnog urednika: Mateo Ramljak
Uredništvo: Eva Jelavić, Anamaria Sivrić, Jelena Torbica

2019.

Glavna urednica: Lorena Vladić
Zamjenica glavne urednice: Tea Pandža
Uredništvo: Marin Čović, Josip Volarić, Ivana Kvesić, Dora Delić, Monika Galić, Klara Vila, Dalibor Raspudić, Marijeta Raič, Antea Milošević, Lidija Knezović, Lucija Pehar, Ana Raič, Lorena Markić